Š*kej mě: Albatros a jeho knihy pro „děti a mladistvé“

22.01.2020

Albatros a jeho nakladatelství CooBoo, specializované na vydávání knih pro náctileté (neboli knihy Young Adult) ve věkovém rozmezí 12-18 let, má na svém účtu plno populárních knih. Díky velké propagaci a rozmanité nabídce má obrovské množství čtenářů a pro mnoho rodičů je tak zárukou "kvalitního čtení" pro jejich dospívající ratolesti. Víte ale, co všechno svým dětem dáváte? Že ne všechno, co u nás dostane nálepku YA, neboli vhodné pro děti a mladistvé, má takovou nálepku i v zahraničí, odkud knihy z většiny případů pocházejí?


Nebudu zde mluvit o Dvoru trnů a růží a jiných New Adult Fantasy (mířené na čtenáře ve věku 18-30 let), jež u nás taktéž mají označení YA. Ne, dnes se hodlám věnovat Adult Fantasy, kterým sérii nazval i samotný autor a většina (nejen) anglicky mluvícího světa (např. ruské vydání Nikdynoci má dokonce na obálce nálepku 18+). Jen u nás tuto knihu vkládá Albatros do rukou dvanáctiletých a dělá, že je vše tak, jak má být.
O čem je řeč?

V roce 2019 způsobila v knižní komunitě obrovský poprask kniha Nikdynoc od Jaye Kristoffa. Vypráví o Mie, dceři popraveného zrádce, jež se vydává do školy pro vrahy, aby pomstila krutou smrt svých rodičů. Smyšlený fantasy svět je drsný, krutý a vulgární.
Na prvních stranách nás autor seznamuje s Miinými poprvé - první vraždou a... prvním sexem. Ten není z lásky, nene, Mia si jen zaplatila náhodného mladíka, aby byla zkušená i v tomto směru. Na úvodních stránkách tak na nás čeká sladké a romantické "šukej mě" a trocha krve. To z té vraždy, žádný strach, přátelé. Tekutiny mícháme až ve druhém díle.

Na koni jménem Bastard Mia překoná pár krvavých střetů, které Jay samozřejmě květnatě popisuje - je velký mistr slova. V Rudé církvi (školy pro mladé vrahy), Mia zažívá i první opravdový sex, a abychom si byli jistí, že to fakt stálo za to, můžeme si o něm číst i čtyři následující stránky.
Samozřejmě začneme orálem, kdy ho Mia "líbá nahoru a dolů, olízne si rty špičkou jazyka a strčí si ho do pusy". O dvě stránky později si role vymění a o další stranu později "mu dovolila, aby se zasunul o dalších pár centimetrů".
A protože s Tricem to bylo fakt něco, ještě párkrát si to zopakují. Ale nebojte, podrobnosti už nepotřebujeme znát, jednou to stačilo. Teď už sex stačí popsat na jednu stránku.

Sex je rovnoměrně prokládán dopodrobna popsanými vraždami, sekáním končetin a různými krvavými střety, což je vlastně docela v pohodě, ne?

Tak raději pojďme na druhý díl. Už jsme tu měli poprvé, hetero sex, takže je řada na čem? No na zvýšení počtu účastníků!
Ve druhém díle nás přivítá Mia společně s další ladnou dámou a pánem, podrobnými popisy a jejich zábavička končí zakrvácenými dámami a jednou pánskou mrtvolou. Já říkala, že tekutiny se budou míchat až ve druhém díle.
Poté máme docela dlouhou sexuální abstinenci, achjo. Takže si to radši pojďme vynahradit narážkami. Zde jsou moje oblíbené citáty:
"Díval se na mě, jako by mě chtěl ošukat a zabít. Nejsem si úplně jistá, v jakém pořadí."

"Nevím, proč si prostě nenajdete nějaký hezký tmavý koutek, kde byste si zašukali a nějak se přes to přenesli."

"Máš slabost pro cokoli, co má dva cecky, vlhkou díru a tlukoucí srdce."

To by asi stačilo...
Přejděme raději k mému ocenění "nejdelší a nejlepší zábava s kamarádkou" aneb máme tu další sex moji milí, tentokrát lesbický a pěkně dlouhý. Nejdelší z dosavadních dvou dílů, trvá celých 6 vášnivých stran. Takže takové literární porno, ale na to se prý děti koukat nemají.

A abychom si mohli odškrtnout i zbylé tekutiny, závěrem tu máme ještě sex s otrokem, obohacený o moč a semeno. Mňam dětičky, i takhle to jde.

A to jsem se ani nedostala k Mie, co běhala po aréně se střevy, které předtím vytáhla z kamaráda. Což není to nejdrsnější z celé té záležitosti s gladiatii a jejich hrami, věřte mi.

Co jsem tímto článkem chtěla říct je, že si o Nikdynoci a Božímu hrobu nemyslím, že by byl vhodný pro publikum, jemuž to Albatros předkládá. Ano, žijeme v době internetu, děti si můžou najít víceméně cokoli, ale považuji za velký rozdíl jim to do rukou přímo vkládat se slovy "na, čti si" a tím, že si to děti najdou potají, jelikož vědí, že to pro ně není určené.
A ne, opravdu se nejedná o poznávání sama sebe či sexuálního světa: tohle je kruté, vulgární a agresivní a nejde o vhodnou ukázku intimního života.

Četli jste Nikdynoc a Boží hrob? Co si o jeho vhodnosti myslíte vy, dali byste tyto knihy do rukou dvanáctiletým dětem?

!Tímto článkem nechci urazit či shodit tuto knižní sérii. Ne! Sama jí mám neskutečně ráda, pouze mi vadí, které věkové kategorii je v ČR určená!

If writers wrote as carelessly as some people talk, then aijdiwfn awdijwiw iecnvevoeam wpamcawp cipad ow woc awocwa pc.
Instagram: @knizni_maya
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky